Sunday, March 7, 2010

MAJLIS MENDENGAR MASALAH KG ULU YUH

HASRAT kerajaan negeri supaya pegawai dan kakitangan kerajaan turun kebawah mendengar masalah rakyat  di dengar dan dipatuhi oleh pegawai dan kakitangan kerajaan daerah Tampin .

Jumaat lalu salepas sembahyang Jumaat , Pegawai Daerah Tuan Razali Bakar dan rombongannya seramai 28 orang yang terdiri dari ketua-ketua jabatan kerajaan dan wakil mereka hadir di balairaya Kg Ulu Yuh bagi mendengar masalah rakyat di kampung tersebut dan menyalurkan masalah tersebut kepada jabatan-jabatan yang hadir untuk membantu menyelesaikan masalah yang disampaikan .

Rata-rata yang hadir memuji usaha Pegawai Daerah itu termasuk Tuan Haji Zakaria , ketua Umno cawangan yang turut hadir dan memantau perjalanan majlis mendengar permasalahan rakyat itu .

Antara jabatan-jabatan yang hadir ialah Pejabat Daerah dan Tanah Tampin , polis , JKM , Rela , Mara , Veterinar , Jabatan Pertanian , Penerangan , Alam Sekitar , Kesihatan , Belia , Felcra  dan beberapa jabatan lagi .

Pegawai Daerah juga memuji usaha jabatan-jabatan yang menghantar wakil mereka dan meminta supaya semua ketua jabatan mengambil berat tentang perkara ini dan menghadirkan diri dalam setiap majlis yang diadakan atau sekurang-kurangnya menghartar wakil ke majlis itu .

Salepas ini , majlis yang sama akan diadakan di Repah , Kg Baru Tampin , Seri Gemencheh dan Tampin Tengah .

Peringkat seterusnya ialah di setiap JKKK dalam daerah Tampin termasuk JKKK dalam Daerah Kecil Gemas sekali .

Syabas dari Tok Nal dan Tok Nal akan cuba hadir dalam setiap majlis yang diadakan jika tidak ada tugas lain yang lebih penting .

PERARAKAN MAULID DUN GEMENCHEH

HEBAT .

Lebih seribu umat Islam dari pelbagai latar belakang dan umur , hadir mendengar ceramah dan berarak dari Sekolah Kebangsaan Sungai Dua ke Maktab Rendah Sains Mara Gemencheh sejauh kira-kira 2.5 kilometer dalam majlis sambutan Maulidur Rasul DUN Gemencheh , sabtu lalu .

Perarakan itu diketuai oleh YB Dato Kamil sendiri di sertai segenap lapisan masyarakat termasuk wakil pegawai daerah Encik Zahirin Adnan , Timbalan Ketua Bahagian Datuk Nasarudin Mahmud , Pengetua MRSM Gemencheh , Ketua Pemuda Mohd Isam Mohd Isa serta ketua-ketua kampung dan pemimpin masyarakat ,

Turut sama dalam perarakan itu ialah Datin Siti , isteri Dato Kamil serta barisan kepimpinan wanita dari seluruh ceruk kampung di Gemencheh .Tok Nal dan Tok Khalid pun ikut juga .

Biarpun bahang mentari pagi agak panas waktu itu , tetapi ianya tidak mematahkan semangat peserta yang mengambil bahagian terutamanya Tok Rejab yang menjadi tenaga penting dalam menyampaikan selawat melalui van Jabatan Penerangan .

Pembabitan semua rakyat termasuk pemimpin , kakitangan kerajaan dan remaja membuktikan bahawa semangat 1 Malaysia sangat kut dalam Dun Gemencheh ini .

Semoga acara saperti ini yang membangbitkan semangat kekuatan dalam diri wajar diteruskan di masa akan datang supaya penyatuan umat Islam sentiasa mendapat sokongan semua pihak .