Friday, May 29, 2009

PROGRAM PELEPASAN BENIH IKAN DI KG GEDOK GEMENCHEH .


SEMALAM Tok Nal bersama-sama dengan Datuk Kamil Abd Aziz , ADUN Gemencheh dan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Wan Muhamad Aznan Abdulah bersama-sama melepaskan beribu-ribu anak ikan kedalam Sungai Gemencheh di Kampung Gedok sempena perlancaran program pelepasan benih ikan di perairan umum bagi daerah Tampin .

Sebelum ini , majlis yang sama diadakan di Pasir Besar , Gemas dimana YB Adun Gemas merangkap exco kerajaan negeri YB Zainab Nasir telah melepaskan benih ikan yang sama ke dalam Sungai Pasir Besar .

Nampaknya tak lama lagi , beraya sakan lah peminat ikan sungai apabila benih ikan yang dilepaskan itu matang dan boleh ditangkap melalui cara biasa saperti pancing , jala dan sebagainya .

YB Datuk Kamil mengingatkan penggemar ikan sungai supaya menggunakan kaedah biasa untuk mengangkap dan bukan menggunakan tuba , racun makhlok perosak atau mengebom dan menggunakan arus eletrik bagi menangkap ikan-ikan itu semua kerana ia adalah cara jangka pendik yang merugikan kita semua .

Tok Nal sangat bersetuju dengan pandangan itu yang selari dengan pendangan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan .


Pegawai Perikanan Daerah Encik Yeo juga berpendapat yang sama .

Sama-sama lah kita jaga ekosistem sungai disekitar kita supaya anak-anak ikan itu dapat membesar dan memberikan pulangan kepada orang ramai .

Lihatlah betapa mesranya YB Datuk Kamil dengan Pengarah dan bertapa indahnya bila anak-anak ikan dilepaskan .

Begitu juga lah indahnya , bila kita mengangkap anak ikan yang sudah matang melalui pancing atau jala yang tentunya amat bermakna sekali bukan sahaja kepada kita semua tetapi kepada kerajaan yang telah membelanjaan berjuta-juta ringgit bagi tujuan ini .Tok Nal - harap Jabatan Perikanan dapat teruskan usaha ini .