Tuesday, July 12, 2011

GEJALA MINUM ARAK MEMBIMBANGKAN

MESYUARAT JK Gejala Sosial Daerah yang di pengerusikan YB Dato Mohd Kamil A Aziz , Adun Gemencheh pagi ini di maklumkan bahawa gejala minum arak dikalangan orang ramai terutamanya peneroka felda semakin membimbangkan .

Peneguk arak ini bukan hanya terdiri daripada  kalangan bukan Melayu tetapi di kalangan orang Melayu juga ramai yang meminum  terutamanya arak buatan rendah atau liquour termasuk di Felda Pasir Besar yang 100 % penerokanya adalah dari kalangan orang Melayu .

Apa sudah jadi beb , minum sirap tak enak lagi ke atau kopi O yang menjadi kemegahan orang Melayu dah berukar kepada arak botol kecil , yang lebih murah harganya dan lebih kick kesannya .

Dimaklumkan juga , peneguk arak ini kebanyakannya terdiri daripada kalangan yang sudah berusia , bak kata rumah kata pergi , kubur kata mari tetapi masih tidak insaf dan tidak mahu bertaubat dari meneguk air kencing syaitan itu .

Semua pihak mesti elert tentang perkara ini , jika tidak akan wujud bukit-bukit botol arak di felda-felda macam di FBR dimana port mereka telah berpindah ke tepi padang futsal salepas di robohkan tidak lama lalu .

Hebatnya , mereka di port itu bukan sahaja tua-tua belaka tetapi juga berbagai bangsa dan keturunan dan sekali tu Tok Nal diberikan salam semasa lalu ditepi mereka .

Warak bukan main , siap beri assalamualaikum tapi selangkah kedepan terus togok arak lagi .

Dato Kamil  bimbang dengan gejala ini dan minta pihak  berkuasa supaya mengambil tindakan bukan sahaja di kawasan felda tetapi  dimana jua peneguk arak ini minum .

Mari kita sokong usaha adun kita untuk membantras gejala penogokan arak ini .

Bahaya untuk kesihatan , haram mengikut hukum agama dan kadang kala arak yang di togok itu arak haram , tak bayar cukai , dua kali lah haram .


Tok Nal - togok lah yang halal kan lebih baik .

DO MASUK HOSPITAL LAGI

MARI kita sama-sama doakan keselamatan dan kesejahteraan tuan DO kita Tuan Haji Razali Bakar yang dimasukan ke hospital Seremban malam tadi kerana khabarnya diserang sakit jantung  semula.

Banyakan bersabar tuan DO dan kami semua staff Pejabat Daerah dan Tanah serta penduduk di Tampin mendoakan agar tuan DO cepat sembuh .

Kalau boleh kita buatlah sembahyang hajat mohon tuan DO yang baik hati , kuat bekerja dan rajin berjumpa dengan masyarakat di peringkat akar umbi mendapat perlindungan Allah dan diberikan kesihatan yang baik bagi membolehkan beliau menjalankan tugas dengan baik .

Tok Nal dah bekerja dengan ramai DO , tidak kurang 10 orang , dan Tok Nal dapat rasakan tuan DO kita adalah antara DO-DO yang amat mesra dan baik dengan kakitanganya walaupun ada sebahagianya itu memang mengambil kesempatan dari kebaikan dan kelembutan tuan DO kita .

Masa depan tuan DO buat muka baik dan dibelakangnya mula lah tunjuk lagak dan mempertikaikan keputusan yang dibuatnya .

Kepada Puan , isteri tuan DO kita , banyakan bersabar , Isya- Allah , Tuhan sentiasa melindungi umatnya yang baik dan berhati mulia .

Tahun lalu Tok Nal dan isteri bersama-sama menunaikan haji ka Makkah bersama dengan tuan DO dan isteri dan beberapa kali berjumpa semasa di Makkah serta di Mina .

Cepatlah sembuh Tuan ...