Friday, August 5, 2011

BILA TOK DIN BERKATA ....

TOK Nal paste kan apa yang di tuliskan oleh Tok Din dalam blog Kampung Tenai , sekadar untuk mencambahkan fikiran . Baca lah ya .

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia ....

Tok din harap pembaca blog tok din semuanye berada dalam keadaan sihat dan gembira selalu hendaknya.. Kali ni tok din nak sentuh sikit tulisan Tok Nal .... Pertama bila sebut pasal JKKK membelakangkan Penghulu Mukim dalam melaksana sesuatu aktiviti Tokdin rasa ad 3 sebab ... Yang pertama ,, ada dikalangan Pengerusi JKKK tak faham kedudukan JKKK dalam Jentera Kerajaan ( Berdasarkan arahan No 1 , Majlis tindakan Negara ) garis panduan yang dikeluarkan oleh KPLW ... Yang kedua ... tak sengaja atau sengaja ... Yang ketiga .. Sengaja ... Apa pun terima kasih pada Tok nal sebab ingatkan Tok din .. Insyaallah .. Dalam perjumpaan dengan ketua-ketua kampung ,, Tok din akan ingatkan rakan-rakan tok din .. Naik bulu roma tokdin bila tok nal puji tok din .. hehehehe.. Ikhlas tok din cakap , taklah sehebat mana kampung tok din . Tok din selalu ingatkan diri tok din, kerjaya tok din satu ibadat , ini pesanan arwah ayah tok din ,, " ibarat kain yang koyak inilah penampalnya .." .. tok din akui kelemahan tok din bila berkata-kata agak "laser" .. ni yang kadangkala orang tak seberapa suka .. Dalam tampin ni ada 41 buah JKKK .. Setiap JKKK mempunyai permasalahan yang berbeza .. Tok din rase belum terlambat pentadbiran daerah memperbaiki dan mengenal pasti puncanya ... Bagi tok din kaedah '3P' - Perancangan , Perlaksanaan , Pernilaian sangat-sangat penting .. Tok din rase Tuan DO , pemimpin-pemimpin lebih arif hal ni .. sebelum tok din undur diri .. tok din nak berpantun ...


Jangan dibuka pintu lukah ,


Kalau dibuka ikan meluru ,


Jangan suka mencari susah ,


Salah sendiri dicari dahulu ..


Sekian salam sayang dari tokdin .. insyaallah sehingga kita berjumpa lagi ......................

JANGAN LUPA 18 0GOS...

KEPADA penduduk Repah dan kawasan sekitarnya termasuk penduduk Tampin , jangan lupakan tarikh 18 Ogos 2011 ini kerana pada masa itu YAB MB akan berbuka puasa dan menyampaikan bantuan kepada penduduk dikawasan itu .

YB Dato Shaziman juga akan hadir sama , meriahlah majlis itu bila dua pemimpin besar hadir dalam satu majlis dan penduduk Repah yang beruntung , dapat jumpa pemimpin , dapat berbuka puasa bersama-sama mereka dan dapat pula menerima sadikit sebanyak sumbangan hari raya tahun ini .

Tok Nal tumpang gembira dengan kehadiran tokoh besar kita itu , moga majlis akan berjalan dengan lancar dan mengembirakan semua pihak .

Yang dah terima bantuan tu , jangan pulak salepas berbuka , ambil bantuan dan terus balik rumah , selesaikan dulu sembahyang magrib dan isya' serta solat tarawikh .

Yang sudah-sudah , orang tengah sembahyang maghrib , mereka berebut-rebut mengambil bantuan yang diberikan dan kemudian cabut begitu saje , banyak yang tak sembahyang di situ .

Tok Mat Hasan , Ketua kampung tolong beri perhatian kepada perkara ini , masa berbuka ada 1000 orang , tapi masa moreh salepas solat tarawikh , tinggal 200 orang aje , mana yang lain , ngelat ke .

Semua ketua kampung daerah Tampin juga dijemput hadir sama , jangan tak datang kerana kehadiran mereka amat penting bagi menunjukan kasih sayang mereka kepada kerajaan negeri .

Sama-sama kita meriahan hari 18 Ogos nanti .

Jangan di lupakan .