Thursday, December 4, 2008

BENGKEL PENCEGAHAN DADAH PEMIMPIN MASYARAKAT NEGERI SEMBILAN
Minggu lalu Tok nal bersama penghulu lain dari negeri ini dan pemimpin Ngo berbengkel di Hotel Grand Continental KL bagi membincangkan usaha pencegahan dadah diperingkat akar umbi .

Bengkel ini anjuran Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dengan kerjasama pejabat Setiasuaha Kerajaan Negeri , Negeri Sembilan .

Banyak maklumat yang disampaikan terutamanya oleh Pengarah AADK Negeri Abdul Rahman Hamid yang antara lain memberitahu bahawa 80 peratus penagih dadah dinegara ini adalah orang Melayu .

Begitu sekali penangan dadah kepada orang Melayu dan katanya dalam serbuan di sebuah daerah di negeri ini , dari 17 penagih yang ditangkap , 8 daripadanya adalah positif HIV .

Katanya daerah Jempol mendahului senarai bilangan penagih teramai diikuti Tampin , Seremban , Jelebu , Rembau , Kuala Pilah dan PD .

Kawasan yang dikenalpasti banyak penagih dadah ialah kawasan felda dan usaha mesti dijalankan bukan sahaja oleh AADK dan masyarakat umum tetapi juga oleh pengurusan Felda .

Tidak cukup jika taraf ekonomi mereka bertambah baik apabila masuk ke Felda tetapi kemudiannya hancur disebabkan dadah .

Begitu lah yang Tok Nal diberitahu , patut benar kerajaan amat bimbang dengan gejala penyalahgunaan dadah ini .

Marilah kita sama-sama berganding bahu mencegah dan membantras gejala ini supaya kehidupan kita bertambah baik dan aman .

Amin ...