Friday, January 15, 2010

ISAM , KPU TAMPIN


SIAPA kata Isam tak boleh bergaya ?

Di majlis meraikan mantan JKKK Tenai Air Gelugor di balairaya baru-baru ini , Isam duduk sebelah Tok Nal .

Kelihatan Isam begitu gagah dengan tutur kata yang lembut , berhemah dan muka yang berseri-seri .

Jauh keadaan nya berbanding dengan Isam semasa menjadi kontraktor kelas F atau semasa Isam belum menjadi ketua PPU Tampin .

Tok Nal bangga kerana Isam berjaya membawa diri mengikut rentak semasa dan perubahan itu memang di alu-alukan .

Tidak betul kalau melebelkan Isam sebagai budak hingusan dan tidak rapat dengan kepimpinan di peringkat Dun , daerah dan mukim .

Masa Isam nak bertanding KPU dulu , Tok Nal adalah antara yang begitu memberi peransang kepada beliau kerana Tok Nal lihat , Isam memang ada kelainan dari tokoh pemuda yang lain .

Terbukti Isam memang gagah dan berjaya mengemudikan PPU dengan baik .

Tok Nal akan terus bersama Isam dan mempertahankan beliau sebagai saorang rakan baik dan sedia bekerjasama jika diminta .

Teringin pulak Tok Nal nak rasa enaknya daging rusa piliharaan Isam yang sedang membesar sekarang ini .

MANTAN JKKK DIRAIKAN

BAYANGKAN lah , 35 tahun bertugas sebagai setiausaha JKKK dibawah 5 ketua kampung , Encik Zainal Ondot atau Odang masih setia dengan jawatan itu sahinggalah pertengahan tahun lalu bila nama beliau digugurkan atas sebab-sebab kesihatan.
Tidak terfikir untuk naik pangkat sebagai Ketua Kampung apa lagi melobi untuk jawatan itu sedangkan dari segi pengelaman , Odang memang mempunyai segala-galanya .
Di majlis meraikan beliau dan mantan JKKK lainnya di Kg Tenai Air Gelugor , Dato Mohd Kamil A Aziz , Adun Gemencheh menyanjung tinggi kesetiaan Odang kepada jawatan yang di pegangnya dan kesungguhan beliau melaksanakan tugas tanpa ada sebarang rasa tidak puas hati .
Katanya , di tempat lain setiausaha berlumba-lumba untuk naik pangkat sebagai ketua kampung tetapi di Tenai Air Gelugor , Odang tetap setia dengan jawatan setiausaha walaupun telah menjawat jawatan itu lebih 35 tahun .
Beliau berharap , JKKK lain menyokong kesungguhan dan sikap rendah diri Odang dan wajar menjadi amalan semua kerana apa pun jawatan yang dipegang dan selama mana pun jawatan itu di pegang , yang menjadi keutamaan ialah perkhidmatan yang diberikan .
Kenyataan Dato Kamil di sokong oleh Tok Baharudin , Ketua Kampung Tenai Air Gelugor yang menyifatkan Odang sebagai rakan yang paling setia dan tidak pernah sekali pun menentang arahan ketua .
Dimajlis itu , selain Odang , turut di raikan ialah Encik Md Din Yusor , Encik Mokha Buchik, Puan Kamariah Silin , Haji Ibrahim Maamor , Encik Abdullah Manap dan Encik Abd Jalil Md Dom .
Hadir sama ialah Mohd Isam Mohd Isa , ketua PPU bahagian dan Guru Besar SK Sungai Dua , Gemencheh .