Saturday, September 12, 2009

TANGGUNGJAWAB ANAK

ANAK-anak tidak wajar melepaskan tanggungjawab menjaga ibu bapa mereka kepada kerajaan sebaliknya menjadi tanggungjawab mereka secara hakiki .

Adun Gemencheh Dato Mohd Kamil A Aziz berkata demikian sewaktu berucap menyampaikan bantuan hari raya kepada keluarga miskin di Gemencheh .

Katanya , ada anak yang berjaya dalam pelajar , berkedudukan tinggi , mempunyai kereta yang besar sanggup meninggalkan ibu bapa mereka di kampung dalam keadaan dhaif sedangkan mereka mampu untuk menyara kedua ibu bapa mereka .

Katanya lagi , walaupun kerajaan amat prihatin dengan nasib keluarga miskin tetapi melepaskan tangungjawab itu kepada kerajaan adalah tidak adil kerana yang membesar dan memberikan pelajaran kepada mereka adalah ibu bapa mereka sendiri .

Jangan jadi saperti kacang lupakan kulit atau si tenggang yang tidak mengaku ibu bapanya lagi satelah berjaya dalam pelajaran dan mendapat kedudukan yang tinggi .

Jika ini berjaya dilaksanakan oleh anak-anak , bilangan keluarga miskin akan berkurang dan hanya mereka yang tidak mempunyai keluarga yang berada sahaja yang perlu dibantu oleh kerajaan .

Di majlis itu Dato Kamil menyampaikan 40 bantuan sumbangan hari raya kepada penduduk miskin di Gemencheh dan juga menyampaikan bantuan miskin bandar bagi kawasan Tampin .

Tok Nal tersentuh hati mendengar teguran dato Kamil itu dan berharap Tok nal akana menjadi anak yang baik kepada ibu Tok Nal .

Bapa Tok Nal telah meninggal kira-kira 5 tahun yang lalu .

KESIBUKAN SHAZIMAN

DATO Shaziman memang saorang yang sangt sibuk .

Habis tugas di JB terus berkerjar ke Gemas untuk menyampaikan bantuan kepada fakir miskin sumbangan Umno bahagian .

Kemudian , beliau terpaksa pula ke majlis yang lain dan gambaran ini memberitahu kita , ahli parlimen Tampin ini memang kuat bekerja .

Jadi kalau ada yang kecik hati kerana sukar bertemu muka dengan Dato Shaziman , maafkan sahaja lah .

Tugas negara lebih penting dari selalu berdampingan dengan kita .

Biar pun begitu , semua rakyat Tampin tetap berada dihati beliau .

Bila ada kesempatan beliau pasti akan berjumpa dengan mereka dan sebagai menteri , beliau memang mempunyai banyak peluang untuk membantu rakyat .

Samasa-sama kita doakan kejayaan Dato Shaziman dalam kerjaya politik .

Tok Nal memang bangga dan rasa bertuah mempunyai pemimpin sebegini walaupun Tok nal sebenarnya menetap di KP .

Setidak-tidaknya rasa sayang Tok Nal berbaloi bila mempunyai pemimpin yang gigih dan kenal muka kita .