Wednesday, December 23, 2009

USIM DI KG TENGAH
TAHNIAH kepada penduduk Kg Tengah kerana sudi menerima pelajar USIM atau Universiti Sains Islam Malaysia dibawah anjuran Kemas Negeri Sembilan .
40 pelajar Usim hadir dalam program keluarga angkat selama 5 hari dan mereka akan didedahkan kepada persekitaran kehidupan penduduk kampung .
Adalah diharapkan , banyak manfaatnya kehadiran pelajar Usim itu dan Tok Nal mahu ianya di gunakan sepenuhnya dalam membangunkan Kg Tengah .
Isya-Allah , Kg Tengah akan lebih berjaya salepas ini satelah suntikan semangat dari pelajar-pelajar Usim meresap kedalam sanubari penduduk .
Banyak kaji selidek akan dijalankan selain pendekatan musyawarah dikalangan ibu bapa angkat dengan anak angkat masing-masing .
Jamuan kampung secara gotong royong juga akan diadakan di masjid dan semoga usaha murni ini membuahlkan hasil yang memberansangkan .
Moga ianya dapat menjana kembali semangat penduduk kampung untuk berusaha lebih gigih bagi membangunkan kampung mereka .
Syabas ...
Mesyuarat agung Persatuan Ketua Kampung Daerah Tampin diadakan di rest house Tampin petang semalam .
YB Dato Mohd Kamil A Aziz , Tuan Razali Bakar , wakil Ketua Kampung Negeri Sembilan dan Tok Nal sendiri adalah antara jemputan yang hadir .
Biarpun mesyuarat agung itu adalah mesyuarat peringkat daerah , tetapi kehadiran ketua-ketua kampung begitu mengecewakan sekali .
Lebih sadikit dari separuh yang hadir , Tok Baharudin kecewa dan Dato Kamil juga kecewa .
Perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana mesyuarat agung tersebut adalah medan yang sewajarnya bagi mereka meluahkan apa yang terbuku dihati untuk dipanjangkan ke peringkat negeri .
Jika tak hadir macam mana mereka nak menyuarakan masaalah mereka dan juga masalah rakyat dibawah kepimpinan mereka .
Tok Nal setuju dengan saranan YB itu dan semuanya patut mengambil iktibar dan berusaha untuk hadir di lain kali .
Sementara Tuan Razali pula meminta supaya JKKK mengambil berat bagi mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 6 kali setahun .
Lapuran dihantar oleh Penghulu setiap bulan kepada kerajaan negeri dan jika ada yang tidak bermesyuarat , bagaimana Penghulu hendak membuat lapuran yang memuaskan hati JKKK itu .
Pandangan Tuan Razali Bakar itu juga Tok Nal setuju kerana bila tidak ada mesyuarat JKKK , bagaimana perancangan kemajuan dapat dibuat .
Jika ada pun laporan yang dihantar , laporan itu adalah dari perpekstif ketua kampung sendiri sahaja .
Masih ada satu dua JKKK yang tidak bermesyuarat sahinggi kini dan surat peringatan akan dihantar tidak lama lagi .