Wednesday, January 20, 2010

ARAHAN PENTADBIRAN KEPADA JKKK MUKIM GEMENCHEH


DATO Ketua Kampung Mukim Gemencheh .

Sila bina laman web JKKK masing-masing atau sekurang-kurangnya blog bagi setiap JKKK .

Jika perlukan bantuan Tok Nal untuk mendaftarkan blog masing-masing , sila hubungi Tok Nal di Pejabat Daerah Tampin .

Ini KPI Dato - Dato semua , dan arahan pentadbiran ini selari dengan arahan YB Adun Gemencheh Dato Mohd Kamil A Aziz .

Laman web atau blog itu hendaklah memaparkan kegiatan JKKK terutamanya pergerakan Ketua Kampung sendiri supaya anak buah di kampung masing-masing dan di luar kampung dapat mengetahui apa yang dirancang , di laksana serta siapa ketua kampung mereka .

Tidak cukup jika hanya AJK JKKK sahaja yang mengetahui aktibiti JKKK , rakyat lain juga wajar di beritahu dan dimaklumkan .

Projek-projek pembangunan yang akan dan telah dilaksanakan juga wajar didedahkan supaya rakyat tidak tertanya-tanya apakah projek yang di bawa kerajaan ke kampung masing-masing .

Selain itu , laman web atau blog  juga memudahkan rakyat mengetahui aktibiti JKKK mereka dan ini dapat mengurangkan tohmahan bahawa JKKK tidur .

Sila contohi JKKK Batang Rokan yang sentiasa mengemaskini blog mereka dan mendapat sambutan yang baik bukan sahaja dari penduduk kampung tetapi juga dari pemimpin setempat dan mereka yang ingin mengetahui kejadian yang berlaku di kampung .

Kepada JKKK yang sudah ada blog saperti JKKK Tenai Air Gelugor , Kampung Tengah , Felda Bukit Rokan Utara dan lain-lainnya ,  TAHNIAH dan sentiasa kemaskinikan maklumat dan jangan jadikan blog itu sebagai blog yang pernuh dengan sawang labah-labah .

Tok Nal harap , arahan ini dapat diikuti dan semua 16 JKKK dalam Mukim Gemencherh akan ada blog masing-masing .

Malahan jika ada badan-badan lain saperti belia , masjid dan sebagainya , juga dialu-alukan membina blog mereka .

Tok Nal akan memantau arahan ini .