Monday, February 22, 2010

MAAL HIJRAH TAMPIN

SAMBUTAN umat Islam terhadap program Maal Hijrah peringkat daerah Tampin malam jumat lalu di ITQAN begitu menggalakan sekali .

 Kira-kira 800 orang hadir dan semuanya terpegun mendengar Pegawai Daerah Tuan Razali Bakar menyampaikan ucapan dimajlis itu .

Penceramah dari PERKIM juga memuji ucapan Tuan Pegawai Daerah dan menyifatkannya sebagai ucapan yang amat memberansangkan .

Rupanya Tuan Razali bukan asing dengan bidang keagamaan kerana beliau memang mempunyai asas pendidikan formal dalam bidang itu .

Elok lah jika majlis saperti ini mendapat sambutan yang baik kerana ianya menggambarkan bahawa umat Islam sentiasa dahagakan majlis-majlis ilmu .

Tambahan lagi , tidak lama lagi ITQAN baik dinaik taraf kepada Kolej Universiti dan sudah tentunya sebuah lagi pusat pengajian tinggi akan wujud di Tampin .

Sama-sama kita doakan kejayaan ITQAN .

Amin .

NKRA JKKK

NATIONAL KEY RESULT AREA (NKRA)KERAJAAN menetapkan 6 National Key Result Area (NKRA) atau Bidang Keberhasilan Utama Nasional yang perlu dicapai .

Semua JKKK mesti memahami kesemua 6 NKRA itu dan ditambah lagi dengan 3 State Key Result Area (SKRA) menjadi 9 bidang utama dan perlu menjadi teras dalam setiap aktibiti JKKK .

6 faktor NKRA itu ialah Mengurangkan kadar jenayah , memerangi rasuah , meningkatkan kualiti pendidikan , mempertingkatkan taraf hidup rakyat , meningkatkan pasarana luar bandar dan meningkatkan kemudahan pengangkutan awam .

Manakala tiga SKRA ialah mempertingkatkan bidang pertanian , mempertingkatkan produktibiti dan mempertingkatkan aktibiti belia .

Setiap perancangan pembangunan baik pembangun material mahupun insan , perlu merangkumi kesemua NKRA dan SKRA tersebut .

Tok Nal harap salepas ini tidak ada lagi JKKK yang memohon projek pembangunan di kampong masing-masing dari kerajaan mengikut sesedap rasa mereka sahaja tanpa mengambil kira kesembilan-sembilan faktor KRA diatas .

Kemudahan yang dipohon mesti dirancang sepenuhnya supaya ianya dapat memberikan manfaat kepada seberapa ramai penduduk dikawasan itu , bukan sekadar memenuhi tuntutan sasatengah pihak sahaja .

Untuk itu , adakan mesyuarat JKKK dan jadikan mesyuarat JKKK sebagai landasan yang betul untuk kepentingan penduduk setempat .

Mana-mana yang belum bermesyuarat atau bermesyuarat tidak mengikut jadual , peringatan telah diberikan dan perlu di patuhi .

Tok Nal harap , harapan kerajaan itu akan menjadi harapan kita semua tidak kira samada kita kakitangan kerajaan , pemimpin masyarakat atau masyarakat di kawasan itu .