Wednesday, December 4, 2013

SELAMAT BERJUANG ....TOK NAL dimaklumkan Kerajaan Negeri telah mengeluarkan arahan melalui Pejabat Daerah supaya semua wakil rakyat menghantar senarai nama calun Ketua Kampung / Pengerusi JKKK untuk kelulusan .

Ketua kampung baru atau diperbaharui semula dijangka akan memulakan khidmatnya awal januari 2014 dan calun-calun  mestilah memenuhi beberapa kriteria yang telah ditetapkan .

Antaranya sihat tubuh badan , berpendidikan menengah , diterima masyarakat , masih dibawah 65 tahun dan mendapat sokongan YB kawasan masing-masing ( pastinya YB kerajaan yang memerintah ).

Beberapa nama baru bakal ketua kampung telah terdengar ditelinga Tok Nal bagi mukim Gemencheh yang mana Tok Nal menjadi Penghulunya sejak 9 tahun yang lalu , antaranya Kg Pulau Air Rawa , Ulu Rokan , FBR dan FBRU serta beberapa kampung lainnya .

Siapa pun yang di cadangkan dan dipilih oleh Kerajaan Negeri , Tok Nal menerima sahaja dan mengharapkan kerjasama erat daripada Tok-Tok Ketua ini terutaman nya dalam merancang , memantau dan memastikan setiap pembangunan membawa manfaat kepada penduduk setempat .

Tidak ada gunakan jika tumpuan hanya di berikan kepada projek pembangunan fizikal sahaja kerana espek pembangunan insan juga perlu dititik beratkan .

Sebagai Pengerusi JKKK ( tentu maknanya Jawatankuasa Kemajuaan dan Keselamatan Kampung ) maka soal keselamataan setempat juga perlu diberikan perhatian .

Pembangunan tetap berjalan tetapi jika espek keselamatan diabaikan , erti pembangunan itu tidak akan membawa kemana-mana .

Kepada yang tidak di calunkan semula , bersabarlah , masa kita menjadi ketua kampung dulu , kita bersorak gembira dan bila tidak dicalunkan semula , terimalah dengan redha .

Khabarnya juga , lebih separuh ketua-ketua kampung sedia ada akan diganti baru dan bersedialah menumpahkan taat sedia dan berkerja keras menjalankan tugas dengan ikhlas .

Jangan semata-mata hendakan jawatan ketua kampung untuk mendapatkan elaun dan kuasa sahaja kerana semua itu adalah amanah dari Allah jua .

Yang penting , mesyuarat 12 kali setahun , rapatkan saf dalam kampung dan sering-sering berhubung dengan Pejabat Daerah khususnya Penghulu Mukim bagi melicinkan pentadbiran di kampong , mukim dan daerah kita .

Mudah-mudahan .....TOK NAL - berpengelaman sebagai Penghulu hampir 20 tahun

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI